Blog

Wij zullen met enige regelmaat diverse artikelen publiceren die betrekking hebben op de besnijdenis behandeling zelf, maar ook wat meer achtergrond. Veel mensen laten een besnijdenis uitvoeren en de vraag is dan: waarom eigenlijk? Wat zijn de redenen voor een besnijdenis behandeling? Hoe gaat zoiets in zijn werk? En hoe beleven mensen dit eigenlijk? Dit en meer vind je terug in onze blog!

[wp_blog_designer]

Ideale leeftijd voor een besnijdenis

Kinderen

Veel mensen vragen zich af wat nu het juiste moment is voor een besnijdenis. Wat is nu de ideale leeftijd? In ons besnijdeniscentrum kunt u terecht als uw zoon minimaal 1 maand oud is. Wij behandelen jongens in de leeftijd tussen 1 maand en 16 jaar oud. Wij raden u aan om zo snel mogelijk na de leeftijd van 1 maand een afspraak te maken voor een besnijdenis. Hoe jonger uw zoon, des te kleiner de kans is op complicaties. Daarnaast is het aannemelijk dat zij er zich weinig van zullen herinneren op latere leeftijd. Dat heeft natuurlijk de voorkeur. Als u toch besluit om pas een afspraak te maken wanneer u zoon wat ouders is, dan kan dat natuurlijk ook.

Voor een besnijdenis bij jonge baby’s geldt een iets andere behandelmethode dan wanneer uw zoon wat ouder is voor wat betreft de verdoving. Een roesje zal namelijk alleen toegediend worden bij baby’s vanaf 6 maanden oud. Indien uw zoon jonger is dan 6 maanden zal er alleen lokaal een pijnstillende verdoving toegediend worden en is uw zoon gedurende de procedure gewoon wakker, uiteraard zal uw zoon uitstekende pijnstilling krijgen zodat hij volledig pijnvrij zal zijn tijdens en na de besnijdenis. Dit komt doordat de medicijnen die voor het roesje zorgen, net iets anders werken bij baby’s dan bij oudere kinderen of volwassenen. Let wel op, jongens onder de 6 maanden worden alleen behandeld als er een spoedeisende ingreep noodzakelijk is!

Ook in het Christendom en de Islam is er geen specifieke leeftijd genoemd die ideaal is, desalniettemin wordt er wél geopperd de behandeling voor het 13e jaar te laten plaatsvinden. Bij Joden is het gebruikelijk op de achtste dag na geboorte te besnijden.

[bdp_post_gridbox]

show_author=”false”

Besnijdenis en Islam

Vooral in de randstad zoals in Leiden, Gouda maar ook in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Breda waar Adam Kinderkliniek is gevestigd, is de wens onder moslims sterk aanwezig, om de besnijdenis met een Islamitische grondslag ook door artsen te laten uitvoeren die begrip hebben voor deze grondslag, maar ook kennis hebben over de Islam. In ons besnijdeniscentrum is deze kennis en begrip alom aanwezig. Als voorstanders van besnijdenissen met of zonder culturele en/of religieuze grondslag, lichten wij de relatie tussen de besnijdenis en de Islam nog extra toe.

Besnijdenis, of circumcisie in medische termen, is één van de eigenschappen van de fitrah (natuurlijke aard van de mens) en het is één van de kenmerken van de moslims. Besnijdenis zoals dat in de Islam voorgeschreven wordt, betekent het verwijderen van de voorhuid die de eikel van de penis bedekt. De profeet Mohammed (vzmh) heeft de moslims aanbevolen om in de voetsporen van de profeet Ibrahim te treden en een besnijdenis te laten verrichten. Zodoende staat dit in de hadith beschreven.

Ibn al – Qayyim (moge Allah hem genadig zijn) schreef een handig boek over de richtlijnen en regelgeving omtrent de pasgeborene. De titel van het boek is Tuhfat al-Mawdood fi Ahkaam al-Mawlood. In dit boek is een volledig hoofdstuk gewijd aan de besnijdenis binnen de Islam en de uitspraken daarover in de Hadith.

De behandelmethode uitgelegd

Binnen Adam Kinderkliniek passen wij verschillende chirurgische methoden toe. Tijdens het intake gesprek zal met u besproken worden welke methode het beste bij uw zoon past.

Voor het verdoven zal de genitale regio volledig gedesinfecteerd worden met een speciale rose gekleurde desinfectans en met steriele doeken afgedekt. De ingreep wordt onder volledige steriele omstandigheden verricht.

Ingreep
Nadat alles op orde is beginnen we met het losmaken van strengetjes tussen de eikel en de voorhuid (adhesiolyse). Hierna meten we nauwkeurig de lengte van de te verwijderen voorhuid af (zoals met u ouders eerder afgesproken) en tekenen dit ook met een speciale stift af. Als de juiste lengte nogmaals gecontroleerd is door operateur en assistent wordt de overtollige huid afgeklemd en met een speciaal mes(diathermie) afgesneden. We corrigeren de binnenkant (binnenblad) en het toompje(frenulum) totdat we een cosmetisch fraai resultaat bereiken. Kleine bloedvaatjes worden secuur dichtgebrand met een speciaal apparaat (coagulatie). De huid wordt met oplosbare hechtingen weer keurig aan elkaar gehecht. Nadat de wond met een antibiotische zalf(ter voorkoming infectie) wordt behandeld verbinden we de penis met een steriel verband.