Veelgestelde vragen over de besnijdenis

Hieronder zijn een aantal vragen opgesomd die regelmatig gesteld worden met betrekking tot de behandelingen zoals eenbesnijdenis, maar ook de werkwijze van Adam Kinderkliniek.
Staat uw vraag er niet tussen dan kunt u uw vraag natuurlijk ook direct aan ons stellen.
Ga hiervoor naar de contactpagina van de besnijdenis kliniek.

Administratieve vragen

Hoe kan ik een afspraak maken?

Dit kan online:
  • U kunt op de afspraken pagina zelf een verzoek indienen wanneer u een afspraak wenst.
Telefonisch:
  • U kunt ons bereiken op 0844-300 600 of 010-7420 357. U kunt ook op diverse plekken op de website een terugbelverzoek indienen. Dan bellen wij u terug.
Email:
  • U kunt een e-mail sturen naar secretariaat@adamkinderkliniek.nl met een verzoek voor een afspraak.

Kan ik snel terecht voor een afspraak?

Ja. Bij Adam Kinderkliniek zijn er geen wachtlijsten. U kunt over het algemeen binnen 1 a 2 weken terecht voor een afspraak. Vanwege de extra artsen die de polikliniek in Rotterdam werkzaam zijn, kunt u daar sneller terecht. De voorkeur gaat uiteraard, ook voor uw gemak, wel uit naar een behandeling nabij uw woonplaats.

Hoe moet ik de betaling voldoen?

Nadat u heeft besloten dat u een afspraak wilt maken voor een behandeling, krijgt een factuur per e-mail toegestuurd. U dient de factuur te voldoen, waarna u een afspraakbevestiging krijgt. Bij uitblijven van betaling, wordt uw afspraakverzoek niet bevestigd en komt de gereserveerde datum te vervallen. Betaling dient altijd per bank overschrijving of middels iDeal betaald te worden. De vervaldatum, rekeningnummer en iDeal link krijgt u met de factuur toegezonden.

Kan ik een afspraak verzetten?

Ja dat kan. Dit kan kosteloos tot 48h voor de afspraak. Indien u hierna de afspraak verzet, wordt er €35,- in rekening gebracht.

Vragen over de behandeling

Wat is de ideale leeftijd voor een besnijdenis?

Wij adviseren om u zoon vanaf de leeftijd van 6 maanden oud te laten behandelen en als het kan voor het eerste levensjaar. Indien uw zoon ouder is, is dat uiteraard ook mogelijk. Hele jonge kinderen hebben ook nog te maken met vaccinaties om de paar weken en vooral indien zij een aantal weken te vroeg zijn geboren is hun gezondheid erg kwetsbaar en om die reden zal de behandeling uitgesteld worden.
Ons advies is wel om zo snel mogelijk uw zoon te laten besnijden. Indien de besnijdenis op jongere leeftijd plaats vindt is de kans op complicaties ook kleiner. Verder is het zo dat een kind van 1 jaar zijn besnijdenis op latere leeftijd minder makkelijk zal onthouden dan een kind van 6 jaar bijvoorbeeld. Ook daarom is het handig om een afspraak te maken indien uw zoon nog jong is. Ongeachte de leeftijd zal uw zoon zich van de ingreep zelf uiteraard niets meer herinneren vanwege het roesje wat toegediend wordt.

Hoelang duurt de ingreep?

Voor een afspraak wordt standaard 1 uur en 15 min uitgetrokken. Deze tijd omvat ruimte voor vragen en het verkrijgen van aanvullende informatie. Ook zal uw zoon gecontroleerd worden volgens een screenend onderzoek. Na toediening van de verdoving heeft dit even tijd om in te werken. Daarom nemen wij ook extra tijd hiervoor en wordt er niet geopereerd totdat de verdoving optimaal werkt. De besnijdenis zelf duurt ca 20-30 minuten. Hierna zal uw zoon altijd pas met ontslag gaan nadat de arts heeft vast gesteld dat hij niet meer zo suf is.

Hoe vindt de verdoving plaats?

Onder verdoving verstaan we twee zaken: pijnstilling en een roesje.

Pijnstilling: Uw zoon zal bij het voorbereiden op de besnijdenis, crème (EMLA-crème) aangebracht krijgen die de huid van de penis zal verdoven waardoor de prikjes niet meer pijnlijk zijn. Op die plek zullen vervolgens 2-3 prikjes toegediend worden die de penis uiteindelijk volledig verdoofd. Na de ingreep zal uw zoon een pijnstilling schema meekrijgen zodat ook de nazorg volledig pijnvrij is.

Roesje: Tot slot krijgt uw zoon een slaapmiddel toegediend die ervoor zorgt dat uw zoon slaperig wordt. (let wel; uw zoon zal dus niet volledig in slaap vallen.) Door het roesje zal uw zoon zich de ingreep niet meer herinneren.  Pas als de verdoving optimaal is ingewerkt zal er gestart worden met de ingreep.

De volgorde:

Emla crème, roesje en dan de prikjes.

Conclusie: De gehele ingreep en nazorg is volledig angst- en pijnvrij! 

Is een besnijdenis pijnlijk?

De besnijdenis zelf is niet pijnlijk. Dit komt door de pijnstilling die voorafgaand aan de ingreep toegediend zal worden. Ook zal er een middeltje gebruikt worden die ervoor zorgt dat uw zoon een beetje slaperig wordt. Ook dient u thuis de pijnstilling volgens instructies van de arts aan uw zoon toe te dienen. Op deze manier zal het gehele traject pijnloos verlopen. De eikel is en blijft nog wel een lange tijd gevoelig. Dit zult u ook merken tijdens het verschonen (indien van toepassing) en het douchen.

Welke methode is beter? Klem of Klassiek?

Bij een besnijdenis middels de klem-methode wordt er een klem geplaatst op de penis rondom de plek waar de voorhuid verwijderd moet worden. Deze klem zal strak komen te zitten, met het doel de bloedvoorziening volledig af te sluiten. Het proces waarbij dit gebeurt kan pijnlijk zijn. Ook is het zo dat ondanks dat er verschillende formaten klemmen beschikbaar zijn, deze nooit op maat zijn specifiek voor uw zoon. Hierdoor kan het cosmetisch resultaat minder mooi worden. Daarnaast is een klem lastig schoon te houden (besmetting door ontlasting in de luier) en zit veel in de weg. Kinderen neigen er aan te trekken met alle vervelende gevolgen van dien.

Bij Adam Kinderkliniek wordt alléén de aangepaste klassieke chirurgische methode toegepast. Deze is echter wel dusdanig ontwikkeld dat er een mooi cosmetisch resultaat verkregen wordt, doordat je specifiek voor elke patiënt op maat kunt opereren. Door deze techniek is de napijn aanzienlijk minder in de dagen na de ingreep, in vergelijking met de klemmethode. Er bestaat namelijk geen ischemische pijn (afsterven van huid) zoals bij de klem wel het geval is. Daarom heeft het voltallig medisch team voor de klassieke operatieve methode gekozen.

Vragen over de nazorg

Hoe moet ik de nazorg doen?

Voordat de ingreep plaats vindt legt de dokter uitvoerig uit hoe de behandeling zelf in zijn werk gaat. Maar ook krijgt u uitleg over de nazorg die specifiek geldt voor uw zoon. Deze uitleg krijgt u op schrift mee naar huis en wordt tijdens het consult mondeling met besproken. U kunt dan natuurlijk meteen terecht met uw vragen. De nazorg bestaat uit met name 3 onderdelen:
  • Wondverzorging
  • Hygiëne
  • Pijnstilling (paracetamol)
Wij benadrukken dat het wenselijk is dat u het advies van de dokter volgt. Na ca. 1 week zal er een nacontrole plaats vinden. Dit doen wij bij al onze patiëntjes.

Wanneer mag mijn zoon weer spelen (zwemmen)?

Uw zoon zal dezelfde dag nog kunnen spelen. Na het volledig uitwerken van het roesje is uw zoon weer de oude. Echter, voetballen bijvoorbeeld of op een hobbelpaardje spele mag zeker de eerste week nog niet.

Uw zoon mag na 14 dagen weer gaan zwemmen. Het is van belang dat u zich hier strikt aan houdt. Indien er voortijdig veelvuldig contact is met water zoals zwemmen, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor het resultaat en is het mogelijk dat er wel een litteken ontstaat.

Overige algemene vragen

Met hoeveel mensen mogen we aanwezig zijn?

Het is gewenst dat beide ouders aanwezig zijn. Tijdens de operatie zelf zal de steriele omgeving alleen toegankelijk zijn voor de artsen en operatie assistenten die zelf steriel zijn. Bij jonge kinderen die het spannend vinden zal het mogelijk zijn dat de beide ouders aan het hoofdeinde van de operatietafel mogen plaatsnemen. Het is immers van belang dat uw zoon zoveel mogelijk op zijn gemak is.

Zal het er qua uiterlijk ook mooi uitzien?

Doordat Adam Kinderkliniek de technieken dusdanig ontwikkeld heeft zal er een mooi esthetisch resultaat verkregen worden. Er wordt gebruik gemaakt van 4 hechtingen. Deze lossen vanzelf op en de huid gaat mooi dicht waardoor er geen littekenweefsel ontstaat.

Kan ik ook terecht als ik geen religieuze reden heb?

Ja. Een belangrijke reden om een besnijdenis te wensen komt voort uit de Islam en het Jodendom. Echter vaak is er ook een culturele grondslag zoals ze die kennen in de Verenigde Staten, Engeland en grote delen van Afrika. Er zijn natuurlijk ook medische, cosmetische, en seksuele redenen voor een besnijdenis. U bent allen van harte welkom!

Contactgegevens

Locatie Den Haag
Ruijsdaelstraat 15
2525 AA Den Haag
Routebeschrijving besnijdenis kliniek Den Haag

Locatie Rotterdam
Aelbrrechtskade 82-84
3023 JA Rotterdam
Routebeschrijving besnijdenis kliniek Rotterdam

Locatie Breda
Laan van Mertersem 65
4812 PR Breda
Routebeschrijving besnijdenis kliniek Breda

Tel: 0844 300 600 (lokaal tarief)
of 010- 7420 357
E-mail: info@adamkinderkliniek.nl

Openingstijden
Wij zijn 7 dagen/ week
telefonisch bereikbaar op:
Ma t/m Vrij 8:00 tot 22:00
Za en Zo 08:00 tot 18:00