Redenen voor een besnijdenis

Besnijdenis bij mannen (circumcisie) kan bij Adam Kinderkliniek gebeuren bij een baby, kind of op latere leeftijd. Er zijn verscheidene redenen waarvoor patiënten een besnijdenis laten uitvoeren.

Kinderen met plasproblemen

Vaak zien wij kinderen met plasproblemen op onze polikliniek. De klachten kunnen variëren van bedplassen tot juist moeite hebben met plassen. De redenen hiervoor zijn divers. Bij pijn of moeite met plassen, ligt de belangrijkste oorzaak bij jongens in een vernauwde voorhuid, vaak als gevolg van recidiverende infecties.

Een van de veel voorkomende redenen is een phimosis (te nauwe voorhuid) waarbij een medisch geïndiceerde circumcisie dient plaats te vinden indien de eerdere medicamenteuze behandelingen geen effect blijken te hebben.

Medisch redenen

Kinderen met aangeboren afwijkingen aan de urinewegen kunnen doorgaans goed worden geholpen met een besnijdenis, waardoor de eikel eenvoudiger te reinigen is. Een medische reden voor een besnijdenis is bijvoorbeeld een vernauwing van de voorhuid (phimosis) waardoor een erectie maar ook plassen pijnlijk kan zijn en het moeilijk is de eikel schoon te houden. Andere medische redenen voor een besnijdenis zijn paraphimosis en terugkerende ontstekingen van de eikel. Kanker van de penis komt bij besneden mannen minder vaak voor dan bij mannen die onbesneden zijn. Verder laten alle onderzoeken zien, die de relatie tussen urineweginfecties en besnijdenissen onderzocht hebben, dat er een lager risico is op het krijgen van urineweginfecties bij besneden mannen. De resultaten van verscheidene onderzoeken wijzen erop dat de overdracht van bepaalde SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) waaronder HIV bij besneden mannen aanzienlijk kleiner wordt. Voor meer achtergrondinformatie verwijzen we u naar de informatie onderaan deze pagina.

Hygiëne

Een van de andere redenen voor een besnijdenis is de hygiëne. Bij een onbesneden penis hoopt zich makkelijk smegma op tussen de voorhuid en de penis. Om deze reden wordt algemene hygiëne ook als argument voor een besnijdenis gebruikt. Echter is er bij gewone hygiëne geen reden voor besnijdenis.

Religieus

De meeste besnijdenissen worden uit religieuze overtuiging uitgevoerd. Als godsdienstig ritueel wordt de besnijdenis nog heden ten dage door joden en moslims toegepast. In het verleden lieten christenen ook een besnijdenis verrichten. Tegenwoordig is dat een stuk minder en is “het dopen” daarvoor in de plaats gekomen. In de bijbel staat in het oude testament in Genesis 17:9-27 de opdracht van God aan Abraham om zich zelf en zijn nakomelingen te besnijden als teken van het verbond tussen God en Abraham. De leeftijd van acht dagen staat ook expliciet gemeld, waardoor in et jodendom deze leeftijd aangehouden waarop een besnijdenis plaats vindt.

De islamitische besnijdenis wordt door moslims ervaren als een “morele” verplichting, omdat deze traditie door de profeet Mohammed, vrede zij met hem, wenselijk werd geacht. De besnijdenis behoort binnen de islam tot de reiniging. Volgens de islamitische geloofsleer betreft de besnijdenis dan ook een “Soennah”, een handeling naar het voorbeeld van de profeet. Daarom wordt de besnijdenis door de islamitische schriftgeleerden, in het algemeen, aanvaard als een plicht voor iedere moslimjongen. De leeftijd waarop moslimjongens worden besneden varieert, zo vroeg mogelijk heeft de voorkeur, maar in ieder geval voordat de pubertijd aanvangt.

Achtergrond 

Een circumcisie ofwel besnijdenis, is een ingreep die reeds duizenden jaren oud is, en waarschijnlijk de eerste chirurgische ingreep in de geschiedenis van de mens. Tot op de dag van vandaag is deze ingreep een gebruikelijk voorkomen. In de Verenigde Staten is circa 70% van de mannelijke bevolking besneden en naar schatting waren er in 2006 wereldwijd circa 30% van alle mannen besneden. Indicaties voor circumcisie variëren van medische noodzaak(o.a. phimosis, paraphimosis, recidiverende balinitis) tot religieuze en/of culturele tradities. Daarnaast kan men circumcisie overwogen om seksuele redenen zoals ejaculatio paecox, maar ook om hygieënische en cosmetische redenen. Circumcisie wordt daarnaast ook toegepast in de preventieve geneeskunde, zoals ter preventie van peniscarcinoom en/of SOA’s. Uit meerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat de kans op een HIV-infectie door circumcisie met circa 50% wordt gereduceerd. Derhalve heeft recentelijk de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) grootschalig circumcisie-projecten geïnititeerd om HIV verspreiding tegen te gaan.

Bel mij terug

Dien een verzoek in voor een terugbelverzoek. Wij bellen u uiterlijk morgen terug.